Reflektif Bant Nedir?
Cam küreciği veya mikroprizmatik yapısı sayesinde ışığı yansıtma özelliğine sahip yapışkan bant çeşididir. Reflektif şerit, yansıtma özelliği dolayısıyla karanlıkta fark edilmesi gereken nesnelerin işaretlemesinde kullanılır.
Reflektif Bant Çeşitleri
Yüksek performans reflektif bant ve normal performans reflektif bantlar olmak üzere kendi içinde çeşitleri mevcuttur.
Petekli reflektif bant olarak bilinen mikroprizmatik reflektif bantlar yüksek yansıtma özelliğine sahiptir. Yüksek performans reflektif olarak da adlandırılır. Petekli reflektif folyo özellikle karayolunda seyreden ağır nakliye araçlarının işaretlemesinde kullanılır. TÜVTürk Uyumlu Reflektif Bant, muayeneden araçların geçebilmesi için reflektif bandın E17 standartlarında olması gerekmektedir.
Normal performans reflektör bant, cam küreciği özelliği sayesinde yansıtma özelliği olan ve mikroprizmatik reflektif folyaya göre daha az yansıtma özelliğine sahip çeşididir. Bu reflektif şerit çeşitleri trafik levhaları, bina içi işaretlemeleri, nesnelerin işaretlenmesinde kullanılır.
Fosforlu şerit, petekli şerit, petekli bant, reflektör bant, reflektif şerit bant gibi isimlerde verilen reflektif bant çeşitlerinin sarı reflektif bant, mavi reflektif bant, kırmızı reflektif bant, beyaz reflektif bant, kırmızı beyaz reflektif bant, sarı siyah reflektif bant gibi renk çeşitleri de bulunmaktadır.
Reflektif bantlar belirli ölçülerde kesilerek rulo halinde satışa sunulurlar. Genellikle 5 cm ve 10 cm kalınlıkta olan çeşitleri perakende kullanıma uygun olan çeşitleridir. Trafik Levhası veya diğer baskı yapılan folyo çeşitleri daha geniş ebatlarda satışa sunulmaktadır.
Reflektör Bant Fiyatları
Reflektif Bant fiyatları kalitesi, markasına ve ebatlarına göre farklılık gösterir. Satın alma esnasında bu özelliklere dikkat edilmesinde fayda bulunmaktadır. Ürün fiyatını belirleyen en önemli unsur reflektif folyonun kalitesidir. Yansıtma derecesinin yüksekliği, folyonun soğuk ve sıcaklık değişimleri karşısında mukavemeti, UV performansı folyo kalitesini belirlemektedir. Bant fiyatını belirleyen bir diğer bileşen ise yapışkan kalitesidir. Tutunmasının yüksek olması, yapıştırıldığı yerden sıcaklık farkları ile birlikte kolay ayrılmaması ve düz bir satıh oluşturması önemlidir. Fiyat / performans karşılaştırması yapılırken uzun ömürlü, zorlu koşullara dayanıklı ürünlerin tercih edilmesi sürekli yenilenmek zorunda kalınan reflektif bantlardan daha avantajlı olacaktır.
Reflektif Bant Nasıl Uygulanır ?
Reflektif bant uygulanacak yüzeyin öncelikle kir, yağ, toz gibi yapışmayı engelleyen unsurlardan arındırılması gerekir. Cam, beton, seramik, granit, metal gibi bütün yüzeylerde aynı uygulamanın yapılması gerekir. Beton yüzeylerin pürüzsüz olması gerekir. Pürüzlü ve kabartma alçı uygulanmış yüzeylerde reflektif bant uygulaması yapılamaz. Beton yüzeyler reflektif bant uygulamasının en zor yapıldığı yüzey olduğundan bunlara dikkat edilmesi gerekir. Uygulama yapılacak yüzeyin kuru olması, zamanla nem almaması da gerekir. Örneğin nemlenen metal yüzeyler korozyon nedeniyle tutunmaya zarar verir.
Reflektif bant uygulaması yapılacak zeminin çok sıcak veya çok soğuk olmaması gerekir. 5 santigrat üzerinde ve 35 santigrat altındaki hava koşullarında uygulanması idealdir. Uygulama esnasında hava boşluğu bırakılmaması, uygulama yapılan yere tam uygulanarak uçların sıkıca yapıştırılması gerekir.
Reflektif Bant Neden Uygulanır ?
- Karanlıkta nesnelerin ve araçların kolay fark edilmesi için
- Trafik kazalarının önlenmesi için
- Acil durum tahliyelerini kolaylaştırmak için
- Duraklama ve bekleme yerlerini işaretlemek için
- Reklam görsellerinde etki artırmak için
- Araç giydirmelerinde farkındalık için
Reflektif Bant Nerede Uygulanır ?
- Kamyon ve tırların dorse ve römorklarında
- Traktörlerin römorklarında
- İş Makinalarında
- Yol Çalışmalarında
- Trafik Levhalarında
- Araç Giydirmelerinde
- Yol Süpürgelerinde
- Çöp Kamyonlarında
- İtfaiye Araçlarında
- Ambulanslarda
- Güvenlik ve Emniyet Araçlarında
- Kıyafetlerde