Siren-Anons Cihazları, Tepe Lambası Siren ve Anons Cihazları
Siren Anons Cihazı Nedir?
Siren Anons cihazı, trafikte geçiş üstünlüğü olan polis, itfaiye, ambulans gibi araçların yol alırken tepe lambası ile birlikte siren ve anons fonksiyonunu sağlar. Siren; farklı tonlarda ve ses yüksekliklerinde uyarıcı görevi görür, trafikte geçiş üstünlüğünü hatırlatır, olay yerine yaklaşmakta olduğu bilgisini verir. Anons cihazı ise polis, itfaiye, ambulans vb araçların bildirim yapmaları amacıyla kullanılan ve tepe lambası ünitesine bağlı olarak çalışan cihazdır.
Siren Anons cihazları 12 veya 24 Volt aralığında çalışacak şekilde tasarlanır. Zorlu hava koşullarında çalışabilmesi için -40 ve 80 derece sıcaklığa kadar dayanıklı olacak şekilde üretilir. Çakar, tepe lambası ile senkron çalışabilmesi için girişe izin verecek ünite bulunur. Genellikle siren anos cihazlarında farklı siren sesleri bulunur; kısa siren siren sesi, horn (dat sesi), uzun siren sesi gibi. Siren çakar sistemi olarak adlandırılan sistemlerde sirenle birlikte çakar lamba da bulunur. Bu çakar lambanın kontrolü de siren anons cihazının ön panelinde yapılabilir.
Farklı marka, model ve özelliklerde siren anons cihazları bulunmaktadır. Uzaktan kumandalı, mikrofonlu, çoklu ses animasyonlu gibi farklı özelliklerde olan ürünler bulunmaktadır.
Araçlara siren anons cihazı takılabilmesi için aracın; ambulans, itfaiye, polis veya resmi koruma aracı olması gerekmektedir. Bunun dışında yer alan araçların tepe lambası, siren, silindirik lamba veya çakar takma izni bulunmamaktadır. Trafikte geçiş üstünlüğü sadece bu gruptaki araçlara aittir. Bu yüzden özel araçlara çakar takılması durumunda trafik cezası uygulanmaktadır. Karayolları Trafik Kanunun 26. maddesine göre trafik uygulamalarında bu tip cihazların tespit edilmesi durumunda ceza uygulanmaktadır. Bu ceza 2022 yılı için 1823 TL dir.
Etiketler: Siren-Anons Cihazları
Kasım 21, 2018
Listeye dön