Yol Çizgi Boyası trafik işaretlemelerinde kullanılmak amacıyla özel olarak üretilmektedir. Yol çizgi boyaları özel bileşenleri sayesinde uygulamanın yapıldığı yerde uzun süre kalmak üzere tasarlanmış, kolay yıpranmayan, görüş üstünlüğü sağlayacak şekilde üretilmektedir. Kauçuk modifiyeli alkid esaslı, mma akrilik esaslı ve su bazlı olmak üzere farklı formüllerle üretilmektedir. Yol çizgi boyası açık ve kapalı alanlarda yatay ve düşey trafik işaretlemelerinde kullanılır. Tek kompenantlı yol çizgi boyaları, çift kompenantlı yol çizgi boyaları, üç kompenantlı yol çizgi boyaları, termoplastik yol çizgi boyaları olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Yol Çizgi Boyası Çeşitleri
Tek kompenantlı yol çizgi boyaları kendi içinde; Kauçuk modifiyeli alkid esaslı, MMA Akrilik esaslı, su bazlı yol çizgi boyaları olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır. Tek kompenantlı olarak adlandırılması içerisinde tek bir bileşen olmasından kaynaklanmaktadır. Uygulandığı yüzeyde uzun dayanım süresine sahiptir. Kuruma, boyanın içerisinde bulunan çözücünün buharlaşmasıyla olur. Soğuk yol boyası olarak da adlandırılır. Beton, asfalt yüzeylerde başarıyla tutunur. Üzerine serpilen cam küreciği sayesinde ışığı yansıtma özelliği kazanır. Püskürtme sistemi ile uygulama aşamasında 350-800 mikron arası bir kalınlık elde edilmesi mümkündür.
Çift kompenantlı yol çizgi boyaları kendi içinde; serme çift kompenantlı, serpme çift kompenantlı, profil atlatma çift kompenantlı yol çizgi boyası olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır. İkinci bir bileşen (kompenant) olmasından dolayı çift kompenantlı olarak adlandırılır. Daha yüksek film tabakası elde edilmesi amaçlandığında kullanılır. Kuruması ve sertleşmesini sağlamak amacıyla uygulama aşamasında ilave bir sertleştirici kullanılır. Sertleştiriciden dolayı çok hızlı bir şekilde uygulanması gerekir. Beton, asfalt yüzeylerde başarıyla tutunur. 1-5 mm arasında film kalınlığı elde edilmesi mümkündür. Boya miktarı artırılarak istenen film kalınlığı elde edilebilir.
Üç kompenantlı yol çizgi boyaları kendi içinde; Likit-Katı 1:1 Çift Kompenantlı, Likit-Likit 1:1 Üç Kompenantlı, 98:2 Çift Kompenant yol çizgi boyası olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır. Bu yol boyası çeşidi; soğuk yol çizgi boyasının uygulama kolaylığını, çift kompenantlı yol çizgi boyasının kalıcılığını ve termoplastik yol çizgi boyasının hızlı kuruma özelliklerini bir arada barındıran yeni nesil yol çizgi boyasıdır.
Termoplastik yol çizgi boyaları kendi içinde; Sprey termoplastik, serme termoplastik, extrude termoplastik olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır. 180-220 °C değerleri arasında sıcaklıklarda eritildikten sonra, uygun araçlar kullanılarak yol yüzeyine tatbik edilir. Uygulama serme yöntemi ile gerçekleştirilir, ısıtma işlemi uygulandığından sıcak yol çizgi boyasıdır. En büyük avantajlarından birisi kuruma süresinin kısa olmasıdır. Bu şekilde yolun trafiğe kapatılmasına gerek kalmadan uygulama avantajı sağlamaktadır . Uçucu bileşeni olmadığı için çevreye herhangi bir zararı yoktur. Kuruma süresi ortalama 4 dakikadır.
Cam Küreciği kendi içinde; silikon kaplı, silan kaplı ve premiz kaplı cam küreciği olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Yol çizgi boyasının tamamlayıcı ürünüdür. Çizgilemenin karanlıkta görünürlüğünü sağlamak için üretim sürecinde boyanın içerisine katılan cam kürecikleri, uygulama aşamasında boya kurumadan önce üzerine serpilir. Uygulama işlemi el ile yapılabileceği gibi aynı zamanda uygun makina ekipmanı ile de gerçekleştirilir. Uygulanan boyaya göre cam küreciğinin üzerindeki kaplama farklılıklar gösterebilmektedir. Cam küreciğinin yuvarlaklık ve parlaklık oranı ışığı tekrar yansıtma gücünü ve trafik güvenliğini artırır.
Otopark Boyası, Şerit Boyası Nasıl Uygulanır?
Yol çizgi boyalarının uygulama çeşitleri üretim tiplerine göre farklılık gösterir. En yaygın şekilde kullanılan soğuk yol boyası (tek kompenantlı çizgi boyaları) en iyi airless (havasız veya pnömatik makina) ile, alternatif olarak fırça ve rulo ile uygulanabilir. Çift kompenantlı yol boyaları; serme veya serpme yöntemiyle, profil atlatma makinasıyla ve uygun diğer ekipmanla uygulanır. Termoplastik boyalar ise sıcak uygulamaya izin veren sağlayan kazanlı tip makinalarla uygulanır.
Ne Kadar Yol Çizgi Boyası Kullanılır?
En çok sorulan sorulardan birisi de uygulama yapılacak alandaki boya sarfiyatıdır. Boyanın cinsi sarfiyatı belirleyen ilk etkendir. Tek kompenantlı boya ile çift kompenantlı boyanın sarfiyatı farklılık gösterir. İkinci etken uygulama yapılacak alanda istenilen kalınlıktır. İstenilen film miktarı kalınlaştıkça harcanan boya miktarı artar. Ayrıca boya sarfiyatı uygulama yapılacak yere göre de değişiklik gösterir; örneğin soğuk yol boyası ile duvar uygulamalarında tek kat için yaklaşık 300-400 gr/mt2 arası, araç park yeri çizgilemede ise yaklaşık 500-600 gr/mt2 boya sarfiyatı olmaktadır.
Otopark Boyası, Şerit Boyası Uygulama Şartları Hakkında
Yol boyası uygulamasının uzun ömürlü olması için temel dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Öncelikli olarak zeminin kuru ve nemli olmaması, zeminde kum, taş, çamur gibi boyanın zemine tutunmasını engelleyecek malzemenin olmaması, yine zeminde yağ, zift, asit gibi çözücülerin olmaması, hava durumunun aşırı rüzgarlı olmaması gibi koşullar aranır. Beton zeminlerde uygulama öncesinde primer ihtiyacının olup olmadığı tespit edilmelidir.
Soğuk yol çizgi boyaları genellikle uygulamaya hazır halde ambalajlanır ve doğrudan uygulanır, ihtiyaç olursa kendi tineri ile inceltilebilir. Ortalama 35-45 dk aralığında kuruduğu için yolun veya alanın trafiğe açılması kolaylıkla sağlanır. Uygulama öncesinde uygulama yapılacak yüzeyin kuru, tozsuz, yağ ve diğer kirlerden arındırılmış olması gerekmektedir.
Yol veya alanın üzerinde mevcut bulunan boyanın temizlenmesi önerilir. Ancak yüzeydeki eski yol çizgi boyasının temizlenemediği durumlarda üzerine uygulama yapılabilir. Yolun yüzey sıcaklığının 5º C’ nin üzerinde olması gerekmektedir.
Çift kompenantlı yol çizgi boyasının uygulama süreci ise; sertleştiricinin hava sıcaklığına bağlı olarak % 1 ile % 2 oranında boyaya katılması ise başlanır. Boya ile sertleştiricinin homojen bir karışım haline gelmesi sağlanmalıdır. Ardından yüzeye uygun ekipmanlar yardımı ile uygulanır. Üzerine reflektif etkisini arttırmak için cam kürecikleri dökülür.
Yüzeydeki cam kürecikleri zamanla uzaklaşsa bile yapısında bulunan cam kürecikleri sayesinde reflektif özelliğini korur. Uygulama yapıldıktan sonra en geç 45 dk. içinde yol trafiğe açılır. Sertleştirici katıldıktan en geç 7 dakika içinde uygulanması gerekir. Ürün herhangi bir katkı ilavesine ihtiyaç duyulmadan 1 mm ile 5 mm arasında sorunsuz bir şekilde uygulanır.